Garderoba mala

Nadchodzi wyczekiwana od dawna wiosna. Więc nie tylko szansa na zdjęcie kilkorgu zbędnych kilogramów, ale jeszcze na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Cieplejsza aura skłania nas bowiem do porzucenia ciężkostrawnej diety opartej na mięsie i nabiale i wzięcia ze zdrowia, jakie przekazują nam sałatki.

Witaminy Sałatki są prawdziwą bombę witaminową. Dostarczają nam one całych składników niezbędnych do normalnego działania organizmu. Polacy wciąż a pamiętają tendencję do chętniejszego sięgania po artykuły pochodzenia zwierzęcego. Stąd naprawdę wiele wśród naszych rodaków schorzeń układu krążenia. Choroba wieńcowa, miażdżyca oraz nadciśnienie stanowią jeszcze samą z pierwszych przyczyn zgonów w podeszłym wieku. Częstsze jedzenie sałatek i minimalizacja produktów pochodzenia zwierzęcego minimalizują ryzyko wysoko wymienionych schorzeń.

Lekkostrawność Warzywa są o znacznie bardziej lekkostrawne niż mięso i nabiał. Mniej występują w ciągu pokarmowym, dzięki czemu po ich użytkowaniu czujemy się lepiej. Warzywa posiadają odczyn zasadowy w przeciwieństwie do produktów mięsnych. Dzięki temuż nie czynią one problemów ze zgagą i nadkwasotą. Dieta oparta na spożywaniu sałatek jest wówczas trwalsza i wygodniejsza dla polskiego planu pokarmowego.

Łatwość przygotowania Przygotowywanie sałatek dobrze nie jest niebezpieczne, szczególnie, jeżeli mamy wystarczającym sprzętem. Szatkownica do warzyw elektryczna sprawi, że stworzymy je wyjątkowo szybko. Wystarczy tylko wybrać warzywa, z jakich planujemy zrobić sałatkę, poszatkować je przy pomocy maszyny, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. W przeciągu paru chwili jesteśmy młody i kaloryczny posiłek.

Kaloryczność Zanim nadejdą jasne i słoneczne dni, warto zrzucić nieco tkanki tłuszczowej nagromadzonej podczas zimy. Najodpowiedniejszym sposobem, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę, jest przejście na dietę opartą na warzywach i sałatkach. Szybko przekonasz się, że zna żyć ona o moc lepsza od dawnych polskich problemów i schabowych. Co daleko, żeby przygotować pyszną sałatkę, nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy energia i wyobraźnia. To ale od nas zależy, z jakich składników stworzymy własną piękną i praktyczną sałatkę.